VALTEX prejel naziv HIGHLY COMMENDED ENTRY na The Circulars 2017

HIGHLY COMMENDED ENTRY

VALTEX NA GLOBALNEM TEKMOVANJU PREJEL JAVNO PRIZNANJE KOT PRIMER DOBRE KROŽNE PRAKSE

Ljubljana, 19.12.2016

Med številnimi prijavami podjetij, institucij, mest, občin in regij z vsega sveta je VALTEX za projekt »Material flow cycle of BC – Novo Mesto« oz. Komunalni snovni krog Novega mesta, na tekmovanju dobrih praks krožnega gospodarstva THE CIRCULARS 2017 prejel prav posebno pohvalo – HIGHLY COMMENDED – v kategoriji najboljši vladni, mestni oz. regionalni projekt krožnega gospodarstva.

Tekmovanje vsako leto organizirata The World Economic Forum in The Forum of Young Global Leaders, z namenom promocije najboljših podjetij in izvedenih projektov na področju krožnega gospodarstva. Slovesna razglasitev zmagovalcev bo 19. januarja 2017 na Svetovnem gospodarskem vrhu v Davosu.

VALTEX se je na spodbudo platforme Circular Change odločil sodelovati na tekmovanju, kjer je predstavili projekt oz. poslovni model s področja krožne ekonomije: »Komunalni snovni krog Novega mesta«. Izveden projekt je rezultat sodelovanja partnerjev VALTEX, DINOS, LUCART in KOMUNALA NOVO MESTO. Partnerji so projekt izvedli kot člani EKO INICIATIVE – skupnosti podjetij in ustanov, ki v praksi izvajajo trajnostno objektno higieno.

Komunalni snovni krog, ki se je vzpostavil v osmih novomeških občinah, je prvi tovrstni primer krožne prakse na svetu. Občani z doslednim in namenskim ločevanjem embalaže v rumene zabojnike, sami aktivno priskrbijo surovino - kartonsko embalažo mleka in sokov kot npr. tetrapak (KEMS oz. sestavljena kartonska embalaža pijač), iz katere se nato v rednem industrijskem postopku izdela higienski papir, ki se nato vrne in porabi v občinski infrastrukturi. Občani na ta način aktivno sodelujejo v krožnem gospodarstvu Novega mesta in okoliških občin. Projekt so novomeščani poimenovali »KEMSO – Dosledno za naš higienski papir!«

V natečaju za globalno nagrado je do zdaj sodelovalo več kot 36 držav. Strokovna komisija, sestavljena iz 27 mednarodnih strokovnjakov, med njimi je tudi leta 2015 nagrajeni mednarodni strokovnjak za krožno gospodarstvo dr. Janez Potočnik, je prepoznala potencial projekta združenja partnerjev EKO INCIATIVA, zato je projektu »Komunalni snovni krog Novega mesta« dodelila v kategoriji »Government, Cities & Regions« posebno javno priznanje, kot dober zgled praksam krožnega gospodarstva - ne samo v Sloveniji temveč tudi v tujini.

English

Tags: