Ambasadorjem komunalnega snovnega kroga smo podelili priznanja

Ambasadorjem komunalnega snovnega kroga smo podelili priznanja

Na Dnevu krožnega gospodarstva Novo mesto smo obeležili tri leta delovanja prvega komunalnega snovnega kroga kartonske embalaže za mleko in sokove. Udeležence smo pozdravili partnerji projekta: Niko Kumar, direktor podjetja Valtex, Tommaso De Luca iz podjetja Lucart, direktor Komunale Novo mesto Gregor Klemenčič in župan MO Novo mesto Gregor Macedoni. Na slovesnosti so se nam pridružili italijanski veleposlanik v Sloveniji Paolo Trichilo, vodja ICE na Veleposlaništvu Republike Italije za gospodarsko promocijo Serena Marzoli in Nives Nared z Ministrstva za okolje in prostor ter župani in predstavniki sodelujočih občin. Dogodek so popestrili mladi okoljski ambasadorji iz osnovnih šol.

Na dogodku smo podeliti priznanja vsem osmim vključenim občinam: Mestni občini Novo mesto, Občini Dolenjske Toplice, Občini Mirna Peč, Občini Straža, Občini Šentjernej, Občini Škocjan, Občini Šmarješke Toplice in Občini Žužemberk. Priznanja smo podelili tudi šolam, ki so sodelovale v pilotni fazi oziroma so se doslej izkazale med izvajanjem projekta. To so Osnovna šola Bršljin, Osnovna šola Center, Osnovna šola Drska, Osnovna šola Grm, Osnova šola Toneta Pavčka Mirna Peč, Osnovna šola Frana Metelka Škocjan, Osnovna šola Šmarjeta, Osnovna šola Šmihel.

Tommaso de Luca iz podjetja Lucart, kjer so razvili inovativno tehnologijo za recikliranje kartonske embalaže za mleko in sokov, je pojasnil, da ima sistem Lucart Professional EcoNatural posebno mesto med trajnostnimi inovacijami, prav tako pa tudi novomeški pionirski projekt: »Smo mednarodno podjetje in eden največjih evropskih proizvajalcev higienskega papirja. Zapiranje komunalnega snovnega kroga odpadne kartonske embalaže za mleko in sokove Novo mesto pa je tudi za nas pionirski projekt in referenčni primer dobre prakse. Kot podjetje s trajnostno  vizijo si prizadevamo, da bodo inovativni praksi osmih slovenskih občin sledili tudi v drugih državah.«

Na odlično slovensko-italijansko sodelovanje je opozoril poseben gost dogodka, italijanski veleposlanik v Sloveniji Paolo Trichilo. Poudaril je, da italijansko veleposlaništvo vseskozi podpira projekt. Nazadnje so ga predstavili februarja letos v Rimu. Pri tem je izpostavil tudi širši pogled: »Prihodnost proizvodnega sektorja je v njeni sposobnosti recikliranja, zmanjševanja odvisnosti od primarnih surovin in zmanjševanja tako materialnih kot energetskih odpadkov. To je stališče Evropske unije, ki ga podpirajo uspešna podjetja, ki delujejo v ekosistemu krožnega gospodarstva.« Čestital je vsem akterjem ter jim zaželel nadaljnje uspešno uresničevanje poslovnega modela, ki v interesu vseh prebivalcev povezuje gospodarsko rast in okoljsko spoštovanje.

Tags: